Meer over het kunstproject
Het verhaal gaat dat Dordrecht is ontstaan aan een plek tussen de rivieren Merwede en Dubbel: de Thuredrith. Een doorgang die zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze indrukwekkende mythe geeft te denken over hoe, door de eeuwen heen, het slepen van schepen een ruimte creëerde waar de stad kon groeien.
Het kunstproject is geïnspireerd door dit verhaal, maar ook door de belangrijke rol van de binnenvaart in de ontstaansgeschiedenis en groei van de stad. In een oude scheepswerf in Dordrecht bouwden Edward en zijn team van scheepsbouwers, stagiairs en vrijwilligers een reconstructie van een historische hektjalk; een type binnenvaartschip dat eeuwenlang in Dordrecht werd gebouwd en in de wateren rondom de stad veel te zien was. Het verkoolde schip wordt het met menskracht van het Dordrechts Museum naar het Hof van Nederland getrokken tijdens een eendaags evenement.
De smalle straten maken het onmogelijk voor de boot om de reis aan een stuk te voltooien: hoe verder de boot gesleept wordt, hoe meer hij uit elkaar valt. De brokstukken van het schip zullen als een serie bronzen sculpturen teruggebracht worden in de stedelijke ruimte.
rivier, boot, stad is vanwege de dramatische teloorgang van het met noeste arbeid tot stand gekomen schip, een reflectie op de vergankelijkheid. Tegelijkertijd is het een viering van wat mogelijk is door middel van collectieve inspanning. Met het verslepen van het schip door de smalle straten van het Hofkwartier voegen de deelnemers hun eigen narratief toe aan deze onmogelijke reis.